Hari ahad yang lepas...adalah HARI IBU....so SELAMAT HARI IBU kepada UMI& MAK.....serta semua ibu didunia ini..jasa dan pergorbanan mu amat dihargai.
tahun ni sambut dengan paling serdahana..huhuh hadiah tuk umi pun tah pape aku beli...ok ler kot...sebab tak de idea nak belikan aper...hehe kita orang belikan kotak tisu dari kayu...hehehe so hari ahad ari tu ape lagi kena ler masak aper yang patut..Menu kami semalam adalah ikan kurau masak 3 rasa, sup bebola ikan (wat sendiri bebola ikan) dan udang goreng tepung
so nak share resepi ler yek...walaupun resepi 3 rasa ni dah penah dikongsi...tapi ni yang lagi mudah tak yah banyak bahan..
KURAU TIGA RASA
ikan ikot suker ler...kurau leh ..siakap leh
di goreng ngan tepung gandum @ tepung serbaguna
BAHAN-BAHAN
cili giling - sikit jer sesudu dua jer
cili merah [dihiris]
cili padi [dihiris] jangan byak2
halia [dihiris]-tak nak letak pun ok jer..ikot citarasa
bawang merah [dihiris]
bawang putih [dihiris]
lobak merah [potong dadu]
timun [potong dadu]
tomato [potong dadu]
nenas [potong dadu]
cili sos
sos tomato
gula
garam
CARA MEMASAK
Tumiskan bawang merah ,bawang putih,halia masukkan cili giling bila dah garing masukan semua sos diatas Masukkan lobak, timun, nenas pastu masukan bahan perasa garam gula...ikot citarasa pastikan semua rasa cukup...
Bila semuanya sudah siap tuangkan atas ikan siakap bolehlah hiaskan dgn lemon,daun bawang @ apa2 aje
menu yang kedua sempena hari ibu....
SUP BEBOLA IKAN/ BAKSO
bahan2
ikan yang sesuai ..yang penting isinya berwarna putih kurang hanyir
(buang tulang ikan ..ambil isi sahaja...masukkan sedikit tepung gandum agar isi ikan dapat dibentuk bulat2...masukan daun sup)
bawang merah [tumbuk]
bawang putih [tumbuk]
halia [tumbuk]
daun bawang/ daun sop [dihiris]
lada sulah / lada hitam
sup bunjut
kayu manis
bunga lawang
buah pelaga
kentang - kalu nak ler
Tumis bawang merah, bawang putih, halia, kayu manis,bunga lawang,buah pelaga dan sup bunjut...jangan sampai hangus pulak...hehe masukan air cepat2 tau..hehe
letak ler berape banyak air ikot suke ler...hehe pastu dah nak mengelegak tu masukan kentang sehingga empuk k ...pastu masukan bebola ikan , garam, lada hitam, lada sulah dan serbuk perasa....ikot rasa ler yek...bila dah mendidih masukan daun sup dan matikan api ...
selamat mencuba yek
p/s- rasa kekenyangan ...heheh pastu tdo ler...cuaca pun mendung jer...bila ler nak bg yang tersyg rasa yekkk...heheh nasib ler yek..huhuhu
Hello!
2 tahun yang lalu
Tiada ulasan:
Catat Ulasan